+420 775 115 151
Jsme pro Vás k zastižení |Po – Ne| 9:00 – 19:00

Proč je žitný kváskový chléb zdravý?
  • obsahuje malé množství lepku (pravidelná a častá konzumace pšeničného lepku zalepuje střeva a může způsobit chronický zánět tenkého střeva, zácpu, nadváhu, záněty a jiné civilizační choroby).
  • má nízký glykemický index (stabilizuje hladinu krevního cukru)
  • má vysokou výživovou hodnotu
  • čistí krev a upravuje trávení
  • posiluje imunitu a střevní mikroflóru
  • vydrží déle čerstvý a vláčný
Příprava kvásku

Příprava kvásku chce svůj čas, zabere 4 dny.
  1. den smícháme 100 g žitné mouky s vlažnou vodou a vytvoříme těsto, které má kašovitou konzistenci (střední hustota), přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo (optimálně 28-30 stupňů)
  2. den zkontrolujeme, jestli je těsto nakyslé, pokud ano, pak přidáme 100 g žitné mouky a vlažnou vodu, promícháme a necháme stát na teplém místě do dalšího dne; pokud těsto není nakyslé, pak ho pouze promícháme, další den už by mělo být nakyslé
  3. den přidáme opět 100 g žitné mouky a vlažnou vodu, promícháme a necháme stále na teplém místě
  4. den už je kvásek připravený pro pečení, měl by mít spoustu bublinek a bude už hodně kyselý. Část kvásku si necháme v zadělané sklenici  v lednici na příští pečení.
Recept na žitný chléb

Budeme potřebovat:
  • 500 g žitné mouky
  • 500 g žitného kvásku
  • cca 250 ml vody
  • mořskou sůl
  • kmín
Všechny ingredience krátce promícháme a pak necháme těsto 20 min v klidu, poté těsto opět krátce prohněteme, vytvarujeme bochník a necháme ještě 2 hodiny kynout v teple. Poté pečeme v troubě 20 minut na 250 stupňů, poté snížíme na 180 stupňů a pečeme dalších 40 minut. Žitný chléb je lepší péct ve formě, protože by se mohl rozjet do stran.

Přejeme dobrou chuť
Pokud máte zájem vyzkoušet naši mouku, neváhejte nás kontaktovat. Těšíme se na Vás.



facebook google+