FAQ

Mlyn oudolen fq

Rozdíl mezi žitem a pšenicí?
Žito obsahuje minimální množství lepku a je tudíž zdravější.

Co je to Výražka (Vejražka)?
Výražková mouka je první mletí u žita. Je to tzv. hladká mouka žitná. Její konzistence je nadýchanější. Dáse použít na cokoliv a chleba z ní není tak hutný jako z chlebovky. Ideální je při pečení chleba kombinovat více druhů mouky.

Na co se která mouka používá?
Tahle otázka je složitá na odpověď. Záleží na rozhodnutí a preferencích pekaře/kuchaře a vlastně každého kdo s moukou pracuje.

Co je Špalda ?
Špaldová mouka se vyrábí z nešlechtěné pšenice, která byla pěstována v Evropě již před 8000 lety. Pozdějiustoupila šlechtěné pšenici, která vykazovala vyšší výnosy.

Špaldová pšenice obsahuje nejvíce bílkovin ze všech obilnin. Má také vysoký obsah vlákniny, je lehce stravitelná, bohatá na minerály a posiluje imunitní systém. Má oříškový nádech.

Čím je mlýn poháněn?
Mlýn je poháněn elektřinou, je zde také turbína (Francisova?), která je poháněna vodou z rybníka – tzv. Mlejňáku.

Jak skladovat mouku a jak dlouho vydrží?
Mouku skladujte určitě v suchu, ať se k ni nedostane žádná vlhkost. Pokud bude mouka dobře uskladněna, tak Vám vydrží i déle, než uvádíme na obalu.